26-08-2017

Hallum.

Afgelopen zaterdag werd het Open Nederlands kampioenschap verreden in Hallum. Jaarlijks de grootste wedstrijd van het seizoen. Een wedstrijd over 100 km dwars door de Friese polders. Veel wind staat er altijd, maar gelukkig was het droog. Althans dat dachten we. Prachtig zonnig was het tot 5 minuten voor de start de sluizen open gingen, en het parcours nog even kletsnat regende. Tijd om andere wielen te steken was er niet meer dus opletten geblazen.

Dat de organisatie weet hoe je wat moet organiseren lieten ze wederom zien. Veel publiek in Hallum, grote tribunes, en live uitzending op PodiumTV. Onder bizarre weeromstandigheden ging het van start. Een onthoofde Warx ploeg, door omstandigheden en blessures, maar Gerwin Smit en Kevin van der Horst gingen er niet minder gemotiveerd om van start. Hallum is een koers waarin Gerwin al vaker bewezen heeft met de besten mee te kunnen en op het podium te kunnen rijden, dus bood Kevin zijn een helpende hand aan Gerwin. Dit resulteerde erin dat Gerwin meezat in de eerste serieuze vlucht, waarin hij werd vergezeld door Crispijn Ariens en Gary Hekman. Echter het gladde asfalt speelde Gerwin parten, dus liet hij zich terugzakken in het peloton. Maar mogen we het nog peloton noemen, amper 10 rijders nog in de eerste groep, de rest verspreid over het 30 km lange parcours. Gerwin haakt aan in de eerste groep, en in de tweede groep vinden we Kevin. Als de weg wat opdroogt begint Gerwin direct makkelijker te rijden. Na 60 km is het Kevin die de hielen licht, en zit de kop in de laatste ronde van 30km waarna er nog plaatselijke ronden volgen. Net voor Hallum ontsnapt dan de Belg Bart Swings. Ariens gaat erachter aan met Berga en Schouten. Gerwin wacht in het groepje, maar helaas blijkt dit uiteindelijk de slag te zijn. Het is uiteindelijk Bart Swings die wint, en Gerwin word toch knap 9e in deze sloopkoers.

Voor de beloften stond er 60 km op het menu. Werner, en Kevin Spronk waren in goeden doen, en zaten in het peloton waar de meeste beloften zaten. De jongens van Buchli zaten dicht bij elkaar, en trotseerden de omstandigheden met verve. Lang bleef het rustig, maar in de laatste km barste het los en was het ieder voor zich. Helaas was Kevin verkeerd gereden door een niet oplettende verkeersregelaar, en daardoor kansloos voor de finale. Werner zat er wel bij en knokte met de mannen mee. Dat Hallum een lastige wedstrijd is weet iedereen, en vooral voor de jonge gasten is het dan altijd afwachten hoe ze uit de strijd komen. Maar de mannen gaven er niks om, wat goed was om te zien. Dicipline werd er getoond. Uiteindelijk werd de wedstrijd bij de beloften gewonnen door Marthijn Mulder, Werner wist een mooie 7e plek te behalen. Het skeeleren is nu echt afgelopen. De mannen van het team zijn de begeleiding en sponsoren erg dankbaar dat ze ook dit seizoen weer mogelijk hebben gemaakt dat er weer volop gestreden kon worden!