26-04-2016

Tijdens het dubbele openings ‘weekend’ om de KNSB Marathon Cup kregen de Nederlanders bezoek van veel Fransen, Italianen, Spanjaarden en Zuid-Amerikanen. Een sterk internationaal deelnemersveld maakte de competitie zwaar, maar vooral mooi! De ploeg heeft zich deze 2 dagen goed laten zien, voluit gestreden en mooie resultaten behaald.

Dinsdag 26 april stond de openingswedstrijd om de Marathon Cup op het programma in Emmeloord. Traditioneel werd hier de dag voor koningsdag gestreden in wat door speaker Jannes Mulder werd omgedoopt naar de ‘hel van Emmeloord’. Regen, hagel, lage temperaturen en een ijzige wind maakten het een ware strijd. Met name Jan van Loon reed een puike wedstrijd en wist zich goed voorin te handhaven. Uiteindelijk reed hij als 3e Nederlander naar een knappe 8e plek. Het podium was een ‘Franse slag’, een knap staaltje werk van de Fransen die 1,2 en 3 werden. Gerwin Smit wist in een achtervolgende groep te finishen als 13e.

Een dag later op Koningsdag stond iedereen weer te trappelen aan de start in Oldebroek.
Dit keer was het droog, scheen de zon maar was het nog steeds erg koud en waaide het stevig. De eerste helft van de wedstrijd was het een spervuur aan demarrages waarin de mannen in de pakken van Warx ook van zich lieten spreken. Uiteindelijk was het Gerwin die samen met Ingmar Berga rondenlang vooruit was en de beslissende kopgroep forceerde. Nadat nog 3 man zich bij dit duo hadden aangesloten mochten de vijf gaan sprinten om de zege. Het was de Italiaan Mareschi die aan het langste eind trok. Smit kwam te kort in de sprint en eindigde als vijfde. Een mooi resultaat in een sterk internationaal deelnemersveld.

De marathon in Oldebroek betekende ook een terugkeer van de junior van het team, Werner Vos. Werner reed na twee jaar blessureleed zijn eerste marathon en maakte een goede indruk tijdens de wedstrijd. Helaas voor Werner heeft hij moeten opgeven met kramp. Ook junior Kevin Spronk stond aan de start van de marathon in Oldebroek. Kevin reed de hele wedstrijd goed van voren en liet zich goed zien, helaas gooide een scheenbeenblessure roet in het eten.