24 september 2016

Als afsluiter van het skeelerseizoen 2016 stond voor Jan, Ian en Gerwin de World Inline Cup in Berlijn op het programma. Een geweldig evenement met een route langs alle hotspots van Berlijn en met finish onder de Brandenburger tor. Deze misschien wel mooiste marathon van het jaar wordt in Berlijn gecombineerd met een groots hardloopfestijn.

Op zondagochtend was het de hardlooplegende Kenenisa Bekele die de finish haalde in een tijd van 2:03:03, hetgeen bijna een wereldrecord betekende.

De dag ervoor was het parcours voor de skeeleraars afgezet. Om 15:34 klonk het startschot voor de mannen in de pakken van Warx. In een razend tempo en aangemoedigd door veel publiek gingen maar liefst 273 wedstrijdrijdres ervandoor. Een groot peloton maar al na 15 km waren er nog ongeveer 40 man over. Hierbij alle 3 de leden van VV speedskating. Jan kon zich continue voorin handhaven en probeerde mee te glippen met ontsnappingen. Een groep van 8 rijders, met daarbij Jan, leek halverwege koers kansrijk maar het peloton viel niet stil en slokte ook deze rijders weer op. Na 35 was het Gerwin die zijn kans greep, in eerste instantie kreeg hij geen ruimte maar de 2e poging boodt perspectief. Samen met Peter Michael (Nieuw Zeeland) en Nolan Beddiaf (Frankrijk) pakte hij een kleine voorsprong. Met slechts enkele kilometers te gaan een ultieme poging. In de laatste kilometer werden ze echter weer gegrepen door een razend peloton welke zich voorbereide op een massasprint. Deze werd gewonnen door Bart Swings in een tijd van 59:59. Ian eindigde op een nette 25e plek in een tijd van 1u en 3 seconden. Dit betekend een gemiddeld van ruim 42km p/u. Gerwin en Jan eindigden moegestreden op een respectievelijk 29 en 34e plek.

Een tevreden ploeg die zich ook op het allerhoogste niveau van deze World Inline Cup heeft laten zien en zich niet heeft verstopt in een veld vol wereld- en Europees kampioenen.